NK Powerlifting Junioren 2018

NK Powerlifting Junioren 2018

Zaterdag 23 juni 2018

Het is 07.00 uur op zaterdagochtend wanneer zeven atleten en vier coaches van A.S.K.V. Kratos vanuit Amsterdam naar Utrecht rijden. Iets voor achten arriveren zij bij Iron House Co. In een dan nog vrijwel lege zaal worden gauw de rekhoogtes bepaald en een ‘Kratosplek’ achter de schermen wordt bemachtigt.

Op de zaterdagochtend komen vijf atleten van Kratos in actie. Urscha Fajdiga, Tara Smit en Celine Nieuwland doen mee in de -72kg klasse. Met alle drie geen stress om op gewicht te komen, gaat de wedstrijd om 10.00 uur van start. Voor Celine begint haar eerste officiële powerliftwedstrijd voorspoedig met drie goede beurten op squat. Urscha opent met een makkelijke 95kg op squat en dit laat ruimte voor een verhoging van 7.5kg in de tweede beurt. Ook haar tweede beurt op 102.5kg levert drie witte lampen op. Haar derde beurt is een persoonlijk record van 2.5kg (107.5 kg). Tara opent met een harde en snelle 115kg en ook haar tweede beurt op 120kg is goed. Helaas blijkt de verhoging van 7.5kg in de derde beurt iets te hoog gegrepen.

Voor de drie dames ook makkelijke openers bij het bankdrukken. Echter door kramp in de lats laat Tara haar tweede en derde beurt van 70kg liggen.  Ook Celine slaagt er door technische fouten niet in om naast haar veilige opener van 40kg nog een goede bankbeurt neer te zetten. Urscha zet echter wel drie goede beurten neer met een PR in haar derde beurt (65kg).

Dan is het tijd voor deadlifts. Celine opent met een makkelijke 100kg en ook haar tweede beurt op 107.5kg schiet omhoog. De tweede beurt wordt afgekeurd door een kleine disbalans in de lock-out, maar geeft vertrouwen voor de derde beurt. Met nog energie in de tank over trekt zij in haar derde beurt 112.5kg, een 5kg PR. Urscha opent met 112.5kg, gevolgd door een makkelijke 120kg. Ze sluit haar wedstrijd af met een mooie 2.5kg PR op 127.5kg deadlift. Haar totaal van 300kg is genoeg voor de bronzen medaille. Tara opent haar deadlifts met een veilige 137.5kg. In haar tweede beurt evenaart ze haar oude wedstrijdrecord van 145kg. Voor de derde beurt besluit Tara met 5kg te verhogen. Vol zelfvertrouwen betreed ze het plankier, het welbekende ‘tight’ van coach Fincken klinkt door de zaal en voor dat we het weten is de 150kg deadlift voor Tara binnen. Hiermee is haar totaal meer dan genoeg voor de tweede plaats.

Diezelfde ochtend komen ook twee heren van Kratos in actie. Ishvar Lalbahadoersing (-66kg) en David Vesseur (-74kg) zijn na een kleine water-cut beiden op gewicht. Drie witte lampen voor de eerste squat van Ishvar op 120kg. Ook zijn tweede beurt is mooi en daarmee is 122.5kg in the pocket. Zijn derde beurt (125kg) blijkt helaas net iets te zwaar voor nu. Bij het onderdeel bankdrukken is Ishvar overduidelijk de sterkste in zijn gewichtsklasse. Hij opent met 97.5kg, maar helaas blijft de 102.5kg in zijn tweede en derde beurt liggen. Ishvar begint zijn deadlifts dan met een verrassend makkelijke 145kg. Wetende dat Ishvar in de voorafgaande weken kampte met een rugblessure, wachten we met spanning op zijn volgende beurten. Maar ook zijn 152.5kg in de tweede beurt is goed voor drie witte lampen. Ishvar besluit de wedstrijd door in de laatste minuten zijn derde beurt van 160kg te verhogen met 2.5kg. Met een totaal van 382.5kg laat Ishvar Jens Mijsberg nèt achter zich en gaat hij naar huis met de bronzen plak en mooie PR’s.

Voor David Vesseur is de wedstrijd extra belangrijk met oog op Nederlandse records en een kwalificatie voor het EK in Litouwen eind 2018. David opent met een ‘snelle’ 200kg op zijn favoriete lift, de squat. In zijn tweede beurt knalt ook 210kg omhoog, het gewicht dat eerder dit jaar op het NK in Tilburg te zwaar was. Voor de derde poging wordt 215.5kg op de halter geladen en hiermee hoopt David een Nederlands record squat neer te zetten. Vol overtuiging duikt David zijn squat in, maar een disbalans op de weg omhoog doet hem uiteindelijk de das om. Maar iets zegt ons dat we deze 215.5kg zeer binnenkort in het USC kunnen aanschouwen. Dan is het tijd om te bankdrukken. David opent goed met 130kg en ook de 135kg (7.5kg wedstrijd PR) in de tweede beurt krijgt drie witte lampen. Voor de derde beurt wordt er verhoogt met 2.5kg, maar helaas blijkt dit gewicht voor nu te zwaar. David en zijn coach Peter Bishoff moeten bij de deadlifts besluiten wat nodig is voor een Nederlands record op totaal, wat nu nog staat op 567.5kg. Maar dit record is met de opener van David (225kg) al binnen en dit laat ruimte voor het nemen van risico’s. David trekt ook de 235kg in zijn tweede beurt met gemak van de grond, maar de derde beurt, 243kg, blijkt opnieuw te zwaar. Met een gouden medaille, een EK-kwalificatie en een Nederlands record totaal op zak gaat David deze dag naar huis.

Na de lunch is het tijd voor Lucas Koelink (-83kg) en Vincent Baarslag (120+kg) om te liften. Lucas opent zijn wedstrijd met drie goede beurten op squat en met zijn derde beurt op 150kg evenaart hij zijn wedstrijd PR. Dan het onderdeel waarop Lucas bekend staat, bankrdrukken. Met zijn ongekende flexibiliteit zet Lucas opnieuw twee goede beurten neer, maar de 105kg in zijn derde beurt blijkt te zwaar. Lucas opent zijn deadlifts met een makkelijke 175kg. Hierdoor is ruimte over om in de tweede beurt met 10kg te verhogen en ook 185kg trekt hij met gemak van de grond. Voor zijn derde beurt besluiten Lucas en zijn coach Banu Askeroglu opnieuw om met 10kg te verhogen. Met moeite haalt Lucas de lock-out, maar een minuscule hitch in het eind van zijn lift laat uiteindelijk drie rode lampen branden. Met een 200kg deadlift in het vooruitzicht kan Lucas erg blij zijn met deze wedstrijd.

In de 120+kg klasse betreedt Vincent Baarslag het plankier. Een veilige 187.5kg squat opener levert drie witte lampen op. Door twijfelachtige diepte van de 200kg in de tweede beurt, doet Vincent dit gewicht nog eens over in een derde beurt, dit keer succesvol. Het benchen verloopt voor Vincent foutloos en hij drukt hiermee 135kg in de derde beurt achterover. Dan het onderdeel waarvoor Vincent is gekomen, het deadliften. In zijn eerste beurt verpletterd hij al het Nederlandse record van 255kg met een 260kg deadlift en in zijn tweede en derde beurt gaat hij hier lachend overheen met 267.5 en 277.5kg, respectievelijk. Met een tweede plaats en een Nederlands record gaat ook Vincent die dag met voldoening naar huis.

Als afsluiting van de eerste wedstrijddag gaat team Kratos naar Five Guys in Utrecht om zoals èchte powerlifters eens een dikke vette hamburger naar binnen te werken.

Zondag 24 juni 2018

De dag erna zijn de coaches en de drie resterende atleten alweer vroeg in Utrecht te vinden. Vandaag strijden Gijs Arnold, Menno Demmenie en Dennis Butter voor een zo hoog mogelijke plek in de moeilijke -93kg klasse. Gijs opent zijn wedstrijd met een makkelijke 175kg op squats. Maar voordat de scheidsrechter iets kan zeggen, ligt de halter alweer in het rek en dat betekent drie rode lampen. Echter maakt Gijs een hoop goed in zijn tweede en derde beurt met twee mooie squats van 185 en 195kg. Menno opent met 145kg en in zijn tweede beurt squat hij een 2.5kg wedstrijd PR met 152.5kg. Hier gaat hij nog eens overheen in zijn derde beurt met drie witte lampen op 157.5kg. Dennis opent met een veilige 115kg en ook zijn tweede beurt op 125kg gaat omhoog. Helaas is deze niet op diepte, waardoor hij het gewicht nogmaals over doet in de derde beurt. Dit keer wel op diepte.

Dan gaan de heren bankdrukken. Gijs opent met een makkelijk 117.5kg en ook zijn tweede beurt (125kg) schiet omhoog. Gijs slaagt er in de derde beurt ook in om 130kg omhoog te pressen, maar zijn lock-out laat wat te wensen over en dat betekent een rode beurt. Menno zet de trend van zijn squats door en zet drie goede benchbeurten neer. Met een 7.5kg wedstrijd PR (117.5kg), mag hij meer dan tevreden zijn. Ook Dennis heeft een goede dag op bench. Met drie goede beurten zet hij een wedstrijd PR van 5kg neer in zijn derde beurt (110kg).

Het deadliftspektakel opent Gijs met 190kg. Met zijn tweede beurt, 205kg, trekt hij al een mooi 5kg wedstrijd PR. Helaas blijft de 215kg in de derde beurt liggen. Menno opent met 177.5kg en laat zijn wedstrijd PR van 180kg ver achter zich in de tweede beurt op 190kg. Maar zoals we van Menno gewend zijn, volgt er nog een derde goede beurt van 200kg. Dennis opent veilig met 170kg en ook zijn tweede en derde beurt van 182.5 en 195kg zijn goed. Hiermee besluiten de heren de dag met een aantal prachtige PR’s.

Één ding is zeker, aankomend studiejaar belooft een goed jaar te worden voor Kratos en haar getalenteerde atleten en coaches!

Door Celine Nieuwland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kennismaken?

Kom een keer meetrainen tijdens één van onze Club avonden bij USC Universum. Stuur ons een mailtje (kratosaskv@gmail.com) en laat ons weten welke Woensdag je graag langs wilt komen, dan regelen wij eenmalig gratis toegang tot de gym.

  • Woensdag 19:00 – 21:00

Social media